Wat moet ik doen als er zouten in de muur zitten?
Indien er uitbloeiingen zichtbaar zijn, is het eerst en vooral van belang om te bepalen of deze wel degelijk veroorzaakt zijn door zouten. Uitbloeiingen kunnen namelijk ook van een andere aard zijn.
Soorten uitbloeiingen
- Uitspoeling van kalk: bij overmatige waterbelasting spoelt vrije kalk uit en carbonateert op het oppervlak. Dit calciumcarbonaat zorgt voor witte uitbloeiingen. Deze kunnen verwijderd worden met de Cementremove.
- Zoutuitslag: reeds in de muur aanwezige zouten, of zouten meegevoerd door opstijgend vocht, zullen bij uitdroging kristalliseren en zorgen voor witte uitbloeiingen. We bespreken verder welk soort zouten hiervoor verantwoordelijk zijn.
- Vergrauwing: dit is de uitbloei van gips die zorgt voor een dunne grijswitte waas op natte en door de zon beschenen oppervlakken. Deze is enkel mechanisch te verwijderen. Indien er zeker sprake is van vergrauwing dan hoeft deze niet noodzakelijk verwijderd te worden alvorens te schilderen.
Soorten zouten
Indien er geconstateerd wordt dat er zouten in de muur zitten, is het niet onbelangrijk om te weten welk soort zouten dit zijn. We delen de zouten in in 2 hoofdcategorieën:
- kristalliserende zouten (zorgen voor
uitbloeiingen). Hieronder vallen vooral de SULFATEN en sommige chloriden (bvb natriumchloride)
- hygroscopische zouten (houden vocht uit de omgeving vast). Hieronder vallen de NITRATEN en sommige chloriden (bvb calciumchloride)
Het bepalen van het soort zouten kan door gebruik te maken van de Mercoquant-teststrips.
Behandeling van zouten
In het kader van de zoutproblematiek kunnen we een aantal producten voorstellen:
- Saltremove: dit product zal kristalliserende zouten (dus vooral sulfaten) omzetten van oplosbaar naar onoplosbaar. Dit product zorgt er dus voor dat de zouten kristalliseren waarna ze droog kunnen afgeborsteld worden. We merken op dat elk vochtprobleem eerst moet aangepakt worden omdat anders zouten vanuit de ondergrond alsnog naar het oppervlak kunnen migreren en uitbloeien.
- Saltprim-2K: deze epoxyprimer kan plaatselijk op de steenachtige ondergrond aangebracht worden om te zorgen dat vochtvlekken door nitraten niet zichtbaar worden doorheen de verf.
Vochtproblematiek
Zouten en uitbloeiingen komen onvermijdelijk voor in situaties waar vochtproblemen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan capillair opstijgend vocht waarbij zouten meegetransporteerd worden, zich in de gipspleister verspreiden en voor de nodige schade zorgen. Ook hier dienen de nodige interventies gedaan te worden en kunnen wij u helpen om, na het stellen van de correcte diagnose, de juiste producten aan te bieden.
U kan onze technisch adviseurs steeds contacteren indien u meer informatie wenst over zoutproblematiek en onze remediërende producten. |